Carbon 3D printen is trend in de printermarkt

3D printen is een trend in de industrie, voor design en voor particulieren. Je kent de 3D printer waarschijnlijk wel als een apparaat wat kunststof objecten kan ‘printen’. Vaak wordt voor het 3D printen PLA filament gebruikt, dunne draden van kunststof die smelten als ze worden verhit. Tegenwoordig kun je ook met carbon filament 3D printen, waardoor een heel scala aan nieuwe mogelijkheden ontstaat. Hieronder lees je wat 3D printen met carbon is, wat je ermee kunt en wat ons in de toekomst te wachten staat.

3D printen met carbon, een oersterk materiaal

3D printen is een techniek waarbij dunne draden van thermoplast, kunststoffen die smelten als ze worden verhit, kunnen worden geprint tot 3-dimensionale objecten. Dat doe je door een 3D model te maken in een computer, en dat bestand kan door de 3D printer worden geprint uit dunne opeen gestapelde laagjes totdat het hele object is gerealiseerd. Doorgaans wordt hier PLA (Polylactic Acid), nylon of ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) voor gebruikt. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te 3D printen met carbon. Hiervoor wordt carbon fiber reinforced polymer gebruikt, of in gewone mensentaal, kunststof versterkt met koolstofvezels. Carbon is een ontzettend hard en stijf materiaal wat niet snel zijn vorm zal verliezen of doorbuigen. Bovendien is carbon fiber reinforced polymer beter bestand tegen hitte dan de meeste andere kunststoffen en is het bovendien verrassend licht van gewicht.

3D printen met carbon, wat kun je ermee maken?

Door de eigenschappen van carbon kun je met carbon fiber reinforced polymer producten 3D printen die anders niet zo goed gemaakt zouden kunnen worden met andere kunststoffen. Met name de stijfheid van het materiaal en de mogelijkheid om onderdelen veel lichter te kunnen maken dan wanneer je ze van andere materialen zou vervaardigen maken dat de industrie steeds vaker 3D printen met carbon verkiest boven bijvoorbeeld spuitgieten. Producten van met carbon fiber reinforced polymer kom je tegenwoordig onder andere tegen in de sport, automotive industrie, medische en tandtechnische producten en rapid prototyping.

De toekomst van 3D printen met carbon

De mogelijkheid om te 3D printen met met carbon fiber reinforced polymer ontsluit een wereld aan mogelijkheden. Een bijzonder voorbeeld van de toepassing van carbon 3D printing zijn de Futurecraft 4D sportschoenen van Adidas. Deze sportschoenen heeft Adidas een carbon 3D print methode ontwikkeld om een midsole te maken van carbon die stijf, licht en veerkrachtig is, en custom kan worden ontwikkeld voor elke klant.

De mogelijkheden voor 3D zijn eindeloos, dus dat belooft veel bijzondere innovaties voor de toekomst.