U ontkomt er tegenwoordig bijna niet meer aan, slechtziendheid. Met name op oudere leeftijd zal het grootste gedeelte van de bevolking een bril of contactlenzen nodig hebben. In Nederland heeft dan ook 61% van de bevolking wel eens een bril of contactlenzen gedragen. Maar hoe weet u hoe sterk uw bril of contactlenzen moeten zijn? dit doet een opticien. U leest er meer over in deze blog.
Meten is weten
Een opticien is werkzaam in een optiek, hier kunt terecht zodra u merkt dat uw zicht minder wordt. In eerste instantie wordt er vastgesteld hoe groot de afwijking precies is, dit wordt gedaan met een refractor, ook wel een telescoop genoemd. Vervolgens worden er meerdere metingen uitgevoerd, waaronder oogdrukmetingen. Zodra deze gegevens bekend zijn kan een opticien haar klanten adviseren over montuurkeuze, glastypes, soorten contactlenzen en andere bril- of contactlens gerelateerde zaken.
Wat doet een opticien nog meer?
Een goede opticien doet nog veel meer; zo kunt u ook bij een opticien terecht om uw glazen te laten reinigen. Veel mensen reinigen hun bril namelijk met wat ze binnen handbereik hebben, zoals zak- en theedoeken of de mouw van je blouse. Dit oogt onschuldig maar is bijzonder slecht voor de glazen. Daarom is het zeker niet onverstandig om hiervoor langs u plaatselijke optiek te gaan. Daarnaast kunt u ook bij een opticien terecht voor het slijpen van brillenglazen, monteren van glazen in monturen of het bijstellen van de bril voor optimaal comfort.
Daarbij kan een opticien een bril ook repareren mocht deze beschadigd raken. Deze reparaties kunnen bestaan uit het vastzetten van losse schroefjes of het aanzetten van een afgebroken pootje, maar ook als er complete glazen moeten worden vervangen kan een opticien dit voor u doen.
Optometrist
Naast opticiens kunt u ook optometristen terugvinden in een brillenzaak. het verschil met opticiens is dat, behalve dat ze dezelfde taken als opticiens uitvoeren, ook vakkundige kennis hebben over de gezondheid en autonomie van het oog. Deze mensen zijn dan ook vaak hoger of in ieder geval specialistischer opgeleid dan opticiens.
Een optometrist is dus instaat een volledige oogonderzoek uit te voeren, waar vroeger alleen een oogarts daartoe in staat was, kunt u tegenwoordig dus ook bij een optiek terecht om een oogonderzoek te laten uitvoeren. Behalve oogafwijkingen is een optometrist daardoor ook instaat om eventuele oogziektes op te sporen.
Deze titel is nog relatief nieuw, pas in het jaar 2000 is dit beroep officieel opgenomen, in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg. Dit in tegenstelling tot de titel opticien. Nederland is namelijk met Portugal het enige land waar iedereen zich opticien mag noemen en zelfs contactlenzen mag plaatsen, als je maar ouder bent dan 12 jaar. Het is dus belangrijk dat u alleen gebruik maakt van een erkende optiek.
Interesse?
Wilt u uw ogen laten opmeten of wilt u graag meer informatie over een optiek of opticien? Neem dan eens een kijkje bij Optiek Zien en Gezien worden. De opticiens werkzaam in deze optiek beschikken over de benodigde kennis en vakkundigheid om u verder te helpen.