De geschiedenis van graffiti

De geschiedenis van graffiti
Graffiti is een vorm van muurschilderingen die door veel mensen wordt weggezet als een probleem van deze tijd. Het wordt weggezet als overlast door hangjongeren die is ontstaan uit verveling. Het is interessant om te weten hoe graffiti ooit is ontstaan. Het gaat hier om een kunstvorm die al eeuwen voor Christus werd beoefend. We hebben het over de prehistorie waar de mensen hun leven omschreven op de muren van de grot waar ze woonden. Men legde als een soort dagboek vast hoe de omgeving eruit zag en hoe hun leven was. Het geeft ons een prachtig beeld van het leven in de prehistorie. Daarnaast geeft deze oudste graffiti ons een idee van de cultuur en de ontwikkeling die men doormaakte. Het bleek een voorloper van de graffiti zoals we die nu kennen. Killroy is daarvan een heel bekend voorbeeld.

Tags op muren
´Killroy was here´ is een van de meest bekende vormen van tags zoals je ze op muren in steden tegenkomt. Het gaat hier om tags die van origine door groepen hangjongeren worden achtergelaten in straten waarmee men als het ware het territorium afbakent. Tegenwoordig hebben deze groepen jongeren en de straatbendes hun eigen tags waarmee ze laten zien aan andere groepen dat een bepaalde straat ´verboden gebied´ is. Deze tags worden zeer regelmatig verwijderd wanneer ze ongevraagd op een gevel zijn geplaatst.

Graffiti als kunstwerk
Wie denkt dat graffiti alleen nog door jongeren wordt gebruikt heeft het mis. In de kunstwereld is graffiti ook steeds bekender aan het worden. Het gaat hier om graffiti die als een schilderij wordt aangebracht op en in gebouwen. Een muurschildering met een betekenis. Deze kunstwerken hebben meerdere doelen. Zo zijn ze decoratief maar op openbare gebouwen en kantoren dienen ze er ook voor om hangjongeren te belemmeren in hun poging om muren te ontsieren.