Redenen om je plafond te verlagen

Redenen om je plafond te verlagen

Is je plafond toe aan een opknapbeurt? Heb je al eens nagedacht over de mogelijkheden om je plafond te verlagen? Er zijn verschillende soorten en mogelijkheden en een verlaging in de woonkamer, keuken of hal biedt daarnaast vele voordelen. We hebben alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat op een rij gezet.

Plafond verlagen

Een verlaagd plafond is een extra plafond dat tegen de bestaande bovenwand wordt geplaatst. Voor de realisatie is dus geen sloop- en breekwerk nodig! Met een verlaging wordt de kamer lager en dus kleiner. Het grote voordeel hiervan is dat je minder energie hoeft te verbruiken om de kamer te verwarmen. Een kleinere ruimte is ook gemakkelijker te isoleren en met een verlaagd plafond kan het isolatiemateriaal gemakkelijk in de laag tussen de twee plafonds worden aangebracht.

Verschillende soorten en maten

Er zijn verschillende manieren om een verlaging te creëren. Met plafondplaten bijvoorbeeld of met een systeemplafond. Deze laatste mogelijkheid heeft als extra voordeel dat de systeemdelen gemakkelijk opzij kunnen worden geschoven om kabels en snoeren achter te verstoppen of om spotjes in te bouwen. Het type dat je kiest is o.a. afhankelijk van de ruimte waarom het gaat en de leefbehoeften in de die kamer. In een woonkamer zul je minder snel voor systeemplaten kiezen dan bij een verlaagd plafond in de keuken.

De voordelen van een verlaagd plafond

  • Met een verlaagd plafond bespaar je op je energiekosten.
  • Een verlaagd plafond brengt sfeer. Het maakt je kamer compacter en knusser en biedt de mogelijkheid om lichtspotjes in de bouwen.
  • Je kunt er gemakkelijk kabels en leidingen in wegwerken.
  • Je kunt een ruimte op deze manier gemakkelijker isoleren.
  • Een plafondverlaging zorgt voor een betere akoestiek in huis.