Tips voor het sneller aflossen van jouw hypotheek

Versneld je hypotheek aflossen kan gunstig zijn. Je komt dan eerder op het punt dat je je volledige hypotheek hebt afgelost en dus ‘hypotheekvrij’ kunt leven. Aangezien de maandelijkse hypotheeklasten voor de meeste huishoudens de grootste kostenpost zijn, is dat een bijzonder aantrekkelijk vooruitzicht. Maar versneld aflossen doe je niet zomaar; een verkeerde berekening of slechte timing kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk méér geld kwijt bent. Lees daarom eerst onze tips voor het sneller aflossen van jouw hypotheek!

#1. Zorg dat de timing goed is

Wil je tussentijds aflossen op je hypotheek, dan moet je in veel gevallen een boeterente betalen. Bij een standaard hypotheek zijn er echter een aantal momenten waar je boetevrij kunt aflossen. Bijvoorbeeld aan het einde van de rentevaste periode, bij verkoop van de woning, en wanneer de huidige hypotheekrente hoger ligt dan de contractrente. Timing is dus heel belangrijk als je versneld wilt aflossen!

#2. Zoek uit wat de fiscale gevolgen zijn

Versneld aflossen leidt vaak tot lagere maandlasten. Dat is natuurlijk gunstig, maar het betekent niet per definitie dat je dan ook voordeliger uit bent. Het feit dat je hypotheekschuld daalt, kan namelijk ook fiscale gevolgen hebben. En als je door extra aflossen minder hypotheekrente betaalt, kun je mogelijk ook niet optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

#3. Schakel altijd een hypotheekadviseur in

Wil je weten of versneld aflossen in jouw situatie voordelig is? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur voor een deskundig hypotheekadvies Deventer! Je hypotheekadviseur kan uitzoeken of versneld aflossen daadwerkelijk gunstig is in jouw specifieke situatie en berekenen hoeveel je nu echt kunt besparen.